Lámpagyár

ahol a fény születik

Karácsony Gergely igazi arca

2017. december 10. 13:15 - Lámpagyár

Gerinctelen kalandorpolitika 5 lépésben

Érdekes utat tudhat maga mögött Karácsony Gergely, aki most az MSZP miniszterelnök-jelöltjének jelentkezett be. Bár csak 2010-ben kezdett politizálni (még ha előtte a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány politikai tanácsadója volt is), ez a pár éves karrier is elég volt jónéhány pálforduláshoz és áruláshoz. A friss bejelentésről pár napja első felindulásból már megírtuk a véleményünket (itt), de érdemes megnézni, honnan indult és milyen állomásokon vezetett végig e nem épp gerinckímélő túra.

1. LMP: Ma már nehéz ezt elképzelni, de Karácsony a Lehet Más a Politika kampányfőnökeként kezdte 2010-ben. Aztán amikor feltűnt Bajnai Gordon az Együttnél és elkezdte felszívni a baloldali szavazókat, valamint egyértelművé vált, hogy az LMP nem fog velük együttműködni, Karácsony lépett:

kiharcolt egy pártszakadást, hogy a fele brigádot Párbeszéd Magyarországért néven vigye el  oldalbordának az Együtthöz. Akkor tényleg úgy nézett ki, hogy a baloldali összefogásban benne lévő Bajnai lehet a garancia a biztos képviselői fizetésre.

2. Együtt-PM: Aztán amikor az összefogás csak egy parlamenti helyet hozott, azt Szabó Tímea kapta, valamint Bajnai Gordon távozásával az Együtt támogatottsága is bezuhant, már nem is volt olyan fontos az Együtt-PM szövetség. Karácsony ismét nem tartott esetleges hátfájdalmaktól:

közröhej tárgyává téve az Együtt-PM-et*, innen is megpattant, hogy immáron külön, Párbeszédként várja a következő ígéretes befektetőt. (*Ekkoriban lett a formáció gúnyneve a Külön-PM)

3. Párbeszéd: De csak nem akart jönni a következő balek. A zuglói polgármesteri szék megszerzéséhez persze így is sikerült felhasználni a 2014-es választáson vele szövetséges pártokat, így nagy kockázatot nem vállalt. Aztán beetetett és bedobta a horgot: ő lett a kimutathatatlan társadalmi támogatottságú Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, hogy aztán lehessen házalni a mindenkivel egyetértő liberlis cukifiú karakterrel elért népszerűségi adatokkal.

És akkor visszamászott az Együtthöz, akiket mégis csak a Karácsonynak önállóan elérhetetlennek bizonyult 2-3%-on mértek akkoriban. Így jött létre az Együtt-P(M) 2.0, mint a pillanatnyilag legkockázatmentesebb választás a parlamenti helyhez.

4. Együtt-PM 2.0: És itt tartottunk pár nappal ezelőttig. Az Együtt fél évvel a választások előtt joggal gondolhatta, hogy az újbóli szövetséggé alakulás és Karácsony arca elég lehet a parlamentbe jutáshoz, tolták is orrvérzésig minden sértődözés és a korábbiak felhánytorgatása nélkül.

Aztán jobb vevő jött, olyan, aki többet ígért. Az MSZP-nél ugyanis Botka bukása után kudarcba fulladt a casting, márpedig nehéz úgy közös miniszterelnök-jelöltet ajánlgatni, hogy ha még saját sincs. 

5. MSZP: Karácsony így gyakorlatilag már rutinból árulta el legfőbb szövetségesét, az Együttet, hogy a gyengélkedés ellenére is minden bizonnyal több parlamenti hellyel kecsegtető MSZP miniszterelnök-jelöltje legyen. Hiába mondta azt korábban, hogy jobban utálja a szocialistákat, mint a Fideszt, a parlamenti hely az parlamenti hely, a képviselői fizetés meg képviselői fizetés.kggerinc.jpgSzóval LMP, majd Együtt-PM, majd PM, majd P, majd Együtt-PM, majd MSZP. Itt tartunk most, legalábbis addig - kis túlzással - amíg nem kell egy szimpatikus jelölt a Fidesznek vagy a Jobbiknak.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lampagyarblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9113469329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása