Lámpagyár

ahol a fény születik

Sírjunk vagy nevessünk? - Úgy csinált segget a szájából az MSZP, mint még soha

2018. április 19. 11:12 - Lámpagyár

Az egységes demokrata párt rövid és tanulságos története

A kijózanító ellenzéki vereség után egyre többen beszélnek arról, hogy ebben a választási rendszerben nem elég pár egyéni jelöltet illetően összefogni, inkább egy nagy demokratikus ellenzéki gyűjtőpártot kell létrehozni. Kunhalmi Ágnes, aki az MSZP elnöki pozíciójának egyik esélyese, például azt mondta az ATV-ben, hogy

“az ellenzéki pártoknak egy ernyőszervezet alá kellene tömörülnie, mert egy karikának kell lennie Orbánékkal szemben”

Az ötlet nem új, már felvetődött ez a megoldás a 2014-es választás után is. Akkor Gyurcsány Ferenc írt erről hosszú értekezést az akkor még létező Népszabadságban. A DK elnöke azt írta, hogy

„A demokratikus pártok a jelenlegi választási rendszerben együttes létre vannak ítélve. Együttműködés vagy politikai halál – ilyen egyszerű. Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehoznunk”.

És akkor most játsszunk egy kicsit:Hát igen. Tóbiás József akkori MSZP-elnök kerek-perec elutasította a DK elnökének kezdeményezését, olyan bullshitfordulatokkal, hogy

“szerintünk itt az idő, hogy az ellenzéki oldalon mindenki maga próbáljon megerősödni, és a választóival törődjön”

gyfunio.jpg

Látjuk mi lett a nagy megerősödésből, meg a saját választókkal törődésből. Most van az a rész, hogy az MSZP-nek önlejáratás helyett inkább jó mélyen magába kellene szállnia; hallgatnia, lapítania, sunnyognia kellene. Mielőtt a választóik megkérdezik, hogy miért kellett ehhez egy újabb Fidesz-kétharmad.

(Gyurcsány teljes 2014-es írása egyébként itt olvasható)

komment

Biztosan jó lenne, ha az ellenzék nem menne be a parlamentbe?

2018. április 16. 11:26 - Lámpagyár

Egy hétig szép gesztus lenne, de 4 éven át fájna

A választások éjszakája óta több helyről hallani, hogy az ellenzék ne vonuljon be a parlamentbe, ne üljön be az egyharmadba; az ellenzéki képviselők ne vegyék fel a mandátumukat, mert tenni úgysem tudnak semmit a kétharmad ellen, viszont jelenlétükkel legitimálják az Orbán-rendszert. Ha ez ellenzéki pártok bojkottálnák a parlament munkáját, az valóban szép szimbolikus gesztus lenne annak a két és fél millió embernek, aki nem a Fideszre szavazott április 8-án, ez nem kérdés.

De mire lenne ez jó és mire nem? Tényleg illegitim lenne az Orbán-kormány? Kiközösítenék a Fideszt az Európai Parlamentben? Nincs is értelme beülni?

Vegyük sorba a lehetséges következményeket és oszlassunk el pár tévhitet:

Illegitim lenne az Orbán-kormány? Nem, nem lenne illegitim a kormány az ellenzék nélküli parlament miatt. Tetszik vagy sem, az EBESZ nem tisztességesnek, de szabadnak nyilvánította a magyar választást. Az európai közösség szemében a Fidesz társadalmi többségben van. Úgy is mondhatnánk, hogy “az emberek döntöttek”, bármit is csinál a kisebbség, a legitim többség a Fidesz mögött van április 8. óta.

Nincs is értelme beülni? De, még akkor is van, ha a kétharmados szavazások ellen az ellenzék tényleg nem tud mit tenni. Nem csak arról van szó, hogy egy ellenzéki majd jól beolvashat Orbánnak és a fideszes képviselőknek, hanem egy csomó olyan intézményesített jogról, amelyek hasznosak a nyilvánosság fenntartásához. Nagyon fontos, hogy az ellenzék ott legyen a nemzetbiztonsági bizottságtól a honvédelmi bizottságon át a törvényhozási bizottságig, hogy a Fidesz egyetlen aljasságot se követhessen el titokban, a nyilvánosságtól elzártan. A sajtóval megtehetik, hogy mindenből kizárják, az ellenzékiekkel nem tehetik meg. Ebből a szempontból a tovább szűkülő független médiatér miatt soha nem volt még olyan fontos, hogy az ellenzék ott legyen a parlamentben, mint most.00488385.jpeg

Erősödhetne az ellenzék, ha nem menne be? Rövid távon lehet, de hosszú távon épp ellenkezőleg. Az ellenzéki pártok abból az állami támogatásból élnek, amelyet a választáson elért eredményük alapján kapnak. Aki nem megy be, az lemond minden ilyen támogatásról, márpedig akkor a pártok hónapokon belül nem tudják majd kifizetni a saját alkalmazottaikat az asszisztensektől a bérszámfejtőkön át a szövegírókig. A nem bevonulás szép szimbolikus gesztusa tehát hosszú távon biztosan az ellenzéki pártok megszűnéséhez vezetne. Jó lenne az nekünk?

A Fideszt kiközösítenék az Európai Parlamentben, esetleg kizárnák az Európai Néppártból? Lószart, mama. Az európai politika is érdekek szerint működik, bármennyire is értékekre épül az EU. Addig, amíg a Fidesznek van a legtöbb képviselője Magyarországról az EP-ben, és ezek a képviselők mindent lelkesen megszavaznak Brüsszelben (márpedig ezt csinálják), a Fidesznek semmitől sem kell félnie. Akkor sem történt semmi, amikor kiderült, hogy Orbán a saját vejéhez irányította az EU-s pénzeket, majd pont egy ellenzéki bojkott miatt fogják kidobni maguk közül? Esélytelen.d_mti20170426010.jpg

Azt persze nem akarjuk elvitatni, hogy a nem bevonulásnak lenne szimbolikus értéke; kiélezné, hogy az ellenzék és a két és félmillió szavazója egységes sorsközösséget alkot, a benne lévő jobb és baloldaliakkal együtt, szembenállva az Orbán-rendszerrel, persze. Fentiekből azonban úgy tűnik, hogy ez a gesztus már az első pár nap után fájna, méghozzá 4 hosszú éven át.

komment

Így derült ki az LMP-ről egy hét alatt, hogy nem ellenzéki párt

2018. április 15. 12:12 - Lámpagyár

5 tény, ami most nagyon fáj az LMP szavazóknak

Villámösszeomlást produkált az LMP a választások után. Miután beigazolódott az ellenzékiek félelme, és az LMP a különindulásával 5 fővárosi körzetet, ezzel pedig vastagon kétharmadot adott a Fidesznek (mind az 5-ben az ellenzéki szavazók voltak többségben, de az LMP-s jelölt pont annyit vitt ell az esélyes ellenzékitől, hogy a Fidesz legyen többségben) megindult a párt látványos összezuhanása. Az események megerősítették, hogy itt bizony egy csúnya színjáték zajlott már hónapok óta, ami az LMP ellenzékiségét illeti. Lássuk sorban, mi történt a választások után:

1. Kiderül, hogy Schiffer András és Sallai R. Benedek perrel fenyegette a visszalépni akaró LMP-s jelölteket. Nesze neked összefogás.

2. Megjelenik a Fidesz Soros-listája kétezer civillel az LMP elnökségi tagjának, Ungár Péternek a résztulajdonában álló Figyelőben.

3. Szél Bernadett semmilyen megbánást nem tanúsít a kétharmad miatt, inkább azokra az ellenzéki pártokra mutogat, amelyek visszaléptek az ő, és a belvárosban győzni tudó Csárdi Antal javára.

4. Megindítják az etikai eljárásokat azok ellen az LMP-s jelöltek ellen, akik visszaléptek, mert fontosabb volt nekik a kormányváltás, mint a központi utasítás.

5. Az egyik ilyen etikai meghallgatáson Sallai R. Benedek megüti a visszalépőket védelmébe vevő Hadházy Ákos társelnököt, aki kórházba kerül.20120215-orban-viktor-lazar-janos-es.jpg

Azok, akik az LMP-re szavaztak, most joggal fogják a fejüket. Persze most már késő, 4 évre a nyakunkon a fideszes kétharmad. A gép forog, az alkotó pihen, a pár hete még Szél-kormányról hadoválók végleg elcsendesedtek.

komment

Vendégposzt: “Karácsony a legszimpatikusabb, de mégsem rá fogok szavazni”

2018. április 05. 13:44 - Lámpagyár

Az alábbiakban egy lelkes olvasónk írását tesszük közzé.

“Most komolyan. Mégis mi az, ami miatt egy baloldalinak ne Karácsony Gergely lenne a legszimpatikusabb az egész ellenzéki mezőnyből? Fiatal: új arc, nem egy régen lejáratódott bútordarab. Tisztességes: soha semmilyen korrupciós üggyel nem tudták még csak megvádolni sem. Ellenzéki: lehet, hogy sok pártot járt meg, de vitathatatlanul mindig Orbán és a Fidesz ellen küzdött, még zuglói polgármesterként is. Pár napja én még komolyan azt gondoltam, hogy nincs olyan dolog, ami eltántoríthatna attól, hogy Karácsony Gergelyre, azaz az MSZP-Párbeszéd listájára szavazzak.

Aztán szembejött egy videó a Facebookon. Karácsony Gergellyel, amint Kolozsváron kampányol, hitet téve a határon túli kettős állampolgárok szavazati joga mellett.

Ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el. Miközben egyre többször halljuk, hogy a határon túliak kétszer annyian fognak szavazni, mint 2014-ben - nélkülük nem lett volna kétharmad akkor sem - a baloldal leghitelesebb jelöltje épp a határon túlaiknak szépelkedik pár szavazatért. Azoknál kampányol, akik 4 éve kétharmadot adtak Orbánnak a fejünk felett és egyetlen pillanatig nem zavarta őket, hogy egy nagy hazaárulást és országkifosztást támogatnak, hiszen nem az ő kórházaikból és iskoláikból hiányzott az ellopott pénz.

Sajnálom Gergő, de ezek után én nem tudok Rád szavazni, hiába Te vagy a legszimpatikusabb.

Az igazság kimondását vagy nemkimondását számomra nem írhatja felül, hogy ki szimpatikus, ki új, és ki az, aki még nem tudott egy rakás hibát elkövetni. Szomorúan látom, hogy még mindig a kib....tt Gyurcsány az egyetlen, aki a határon túliak szavazati jogának ügyében tiszta beszédet folytat és ezért azt is vállalja, hogy lehazaárulózzák és legyűlöletkeltőzzék - sokszor még a független médiában is.

Sajnos arra jutottam, hogy ezt a hazaáruló narancsbandát nem a bizalomgerjesztő mosolyok fogják elszámoltatni.

Hanem azok, akik minden körülmények között kimondják az igazat és nem félnek besározni a kezüket az igazságért. Még akkor is, ha sokszor kívántam őket a pokolba és igen sokszor mondtam azt, hogy ugyan, vonulj már vissza. Nekem most is Karácsony Gergely a legszimpatikusabb, ez nem kérdés. De Gyurcsányra és a DK-ra fogok szavazni. Mert igaza van. Azok döntsenek az országról, akik benne élnek. Pont.”

(Kiemelések: a szerk.)

komment

Az összefogás elutasításával a Jobbik esélytelenné vált a kormányváltásra

2018. április 04. 17:49 - Lámpagyár

Pár hete arról szóltak a hírek, hogy az Orbán építette centrális erőtér két oldalról dőlhet össze, ha a baloldaliak a Jobbikra, a jobbikosok a baloldalra szavaznak át az egyéni körzetekben, hol-ki az esélyesebb. A baloldal el is végezte a koordinációs munkát: a DK 62 helyen, az MSZP 49 helyen, az Együtt 15 helyen lépett vissza, sőt még tárgyalni is hívták Vona Gábort március 16-ára. Vona persze nem jelent meg, sőt bejelentette:

a Jobbik 106 jelöltet állított és SEHOL sem fog viszalépni a kormányváltásért

vona_gabor_interju_02.pngVona Gábor cukiskodása tehát egyáltalán nem szól az árkok betemetéséről, valódi ellenzékiségről, Orbánnal való szembeállásról, pláne kormányváltásról. Ha a Jobbiknak fontos lenne a kormányváltás, legalább - ez lenne a minimum - Budapesten visszaléptetné a jelöltjeit, ahol minden körzetben a baloldalnak van esélye nyerni, a Jobbiknak nulla. De nem.

Ők nem ellenzéki győzelmeket akarnak a Fidesszel szemben, hanem töredékszavazatokat, parlamenti mandátumokat, nagyobb állami támogatást és költségtérítést, bizottsági helyeket és benzinkártyákat.

Ha tehát valaki elvárja az ellenzéki pártoktól, hogy ne akadályai, hanem segítői legyenek a kormányváltásnak, az most felejtse el a Jobbikot. Vonáék lehettek volna 2018 legnagyobb nyertesei, lehettek volna a kormányváltás alappillérei, de ők inkább a saját érdekeiket választották. Ebben az az érdekes, hogy éppen ezzel iratkoztak ki a versenyből is.

A koordináció visszautasításával a Jobbik esélytelenné vált a kormányváltásra.

Így azoknak, akik le akarják váltani az Orbán-kormányt, csak a demokratikus ellenzék maradt. Akár baloldaliak, akár jobboldaliak vagy egyenesen jobbikosok. Köszönjék meg Vona Gábornak

komment

Helyet cserélhet az LMP és a Momentum? - Fekete-Győr András képes volt arra, amire Szél Bernadett nem

2018. április 03. 11:13 - Lámpagyár

Nagyon úgy tűnik, hogy a párbeszédre és összefogásra képtelen LMP-t már semmi nem menti meg attól, hogy most vasárnap kiessen a parlamentből. Az LMP szavazóinak minden kutatás szerint elegük van abból, hogy az összefogást a kezdetektől elutasító, majd a Jobbikkal való nem együttműködés mögé bújó pártjuk Hódmezővásárhely után sem volt képes érdemi visszalépésekre. De mi lesz az LMP-szavazókkal, akik se balra, se jobbra nem akarnak szavazni?

Könnyen lehet, hogy a Momentum mögött kötnek ki az LMP-sek, a parlamentben pedig a Momentum veszi át az LMP helyét.

fgyaszb.jpgHogy miért mondjuk ezt? Fekete-Győr András a napokban megmutatta, hogy miként kell viselkednie egy felelős pártvezetőnek, aki nem csak pávatáncol, hanem tesz is a kormányváltásért. Hiába voltak fej-fej mellett a Belvárosban V. Naszály Mártával, Fekete-Győr fogta magát és visszalépett az MSZP-Párbeszéd jelöltje javára. Így az a helyzet állt elő, hogy már csak V. Naszály Márta, a legesélyesebb ellenzéki jelölt állNA a KDNP-s Hollik Istvánnal szemben, de nem, mert ott van még az LMP-s Csárdi Antal. Győzelemre teljesen esélytelen, de annyi szavazót pont el tud vinni az esélyes ellenzéki jelölttől, hogy a Fidesz-KDNP húzza be a Belvárost is. Mit mond erre Szél Bernadett?

“Nem szeretném, hogy a Belvárosban visszalépjen Csárdi Antal”

Szél Bernadett szerint “nem jó, hogy az egyezkedésről szól a kampány utolsó hete”, ők ezért már korábban meg akartak állapodni. A Belvárosban ettől függetlenül a saját jelöltjüket tartják a legesélyesebbnek. Ezt sikerült mondania. Lefordítom: Nem érdekel, hogy nyer-e a Fidesz, akkor sem lépünk vissza. Jöhettek bármilyen kutatással, mi az utolsó napig azt fogjuk hazudni, hogy a mi jelöltünk a legesélyesebb. Mondjatok le a kormányváltásról, ha a mi 5%-unknak az az ára, hogy maradjon Orbán, akkor bizony maradni fog. Ez ma az LMP politikája, akármilyen bullshittel is akarják lenyomni a torkokon. És ezért is fog kiesni.

Fekete-Győrék önzetlen gesztusainak köszönhetően most jó esély van arra, hogy a Momentum egy nagy hajrával hirtelen az LMP-sek még langyos helyein találja magát a parlamenti patkóban.

Aztán, hogy megérdemlik, majd kiderül. Ami biztos, hogy az LMP nem érdemli meg, hogy még 4 évet a parlamentben töltsön.

komment

Ungár Péter: Gyurcsány=Fidesz - Határon túli szavazatokról álmodik az LMP

2018. április 02. 13:10 - Lámpagyár

Az összefogást élből elutasító párt most épp 15 millió magyart akar képviselni, ha már a kormányváltást akaró hatot nem sikerült.

Ungár Péternek, az LMP elnökségi tagjának nem volt jobb dolga húsvét vasárnap, egy héttel a választások előtt, mint egy ellenzéki pártot támadni. Ungárnak a Demokratikus Koalíció videójával volt baja, azzal, amelyben a párt kolozsváriakat mutat be, akik elmondják, hogy igen, elmennek szavazni, és igen a Fideszre. Az LMP-s politikus felvezetésként kicsit beszélt a kormány legújabb migránsozós plakátjáról, 

majd egyenlőségjelet tett a Fidesz gyűlöletkeltése és a DK kolozsvári videója között.

Függetlenül attól, hogy ki mit gondol a kettős állampolgárok szavazati jogáról; arról, hogy igazságos-e úgy beleszólni valamibe, hogy annak nem viseljük a következményeit, mások viszont viselik helyettünk is, egy másik dolog, egy érdekes politikai kérdés. MIndenki maga eldöntheti, hogy egyetért-e Gyurcsányékkal vagy sem. De gyűlöletkeltésnek nevezni egy olyan videót, amelyben emberek elmondják, hogy elmennek és a Fideszre fognak szavazni - megjegyzem, kitakart arccal, így nem megsértve a személyiségi jogokat - nem csak jelentős aránytévesztés, hanem tisztességtelenség is. Pláne ahhoz hasonlítani, hogy majd "többmilliárdan idejönnek, elveszik a munkát, megerőszakolják az asszonyainkat, betegségeket terjesztenek és terrorcselekményeket követnek el" - hát, minimum megmosolyogtató lenne, ha Ungár nem mondaná totál komolyan.

Ezzel az LMP is hozzájárult az orbáni tabu fenntartásához, hogy aki nem ért egyet a határon túliak szavazati jogával, az csak gyűlöletkeltő hazaáruló lehet.

És persze, lehet azt mondani, hogy ez a jelenség nemtetszést kelt a Magyarországon élők körében, éket ver a határon innen és túl élő magyarok között, de akkor nem a videó készítőjét kellene megfeszíteni, aki csak bemutatja ezt, hanem azt kellene kérdőre vonni, aki ezt a helyzetet létrehozta: Orbán Viktort és kormányát. Ilyet persze nem tesz az LMP.mno_d_1125_focuspoint_926x504.jpgHa ez önmagában nem lett volna elég, Ungár még azt is elmondta, hogy az LMP 15 millió magyar kormányzásában szeretne részt venni, Szél Bernadett pedig 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni. Ezt benyögni azok után, hogy a kormányváltást akaró 6 milliót sem sikerült képviselni az ellenzéki összefogás felrúgásával, minimum Csepreghy Nándor-díjas cinizmusnak számít.

Ungár Péter sajtótájékoztatójából egy dolog világosan látszik: az LMP már a bőrén érzi a kiesést, ezért kapkod most határon túli szavazók után.

Lehet, hogy nem 15milliómagyarozni kellett volna, hanem mindent megtenni az itt élő 6 millió ellenzékiért: visszalépni a körzetekben és megegyezni a demokratikus ellenzékkel, ahogy az MSZP, a DK vagy az Együtt tette. Akkor most nem kéne határon túli szavazatokért futkározni a nagy kétségbeesésben.

(Arról, hogy az LMP hogyan adta fel egykori politikáját a határon túliak szavazati jogát illetően és simult ebben is a Fideszhez az évek alatt, mindent elmond ez a 2010-es cikk)

komment

Most esett ki az LMP a parlamentből - A kollaboráció volt az utolsó szög a párt koporsójában

2018. március 29. 12:06 - Lámpagyár

Ez bármelyik ellenzéki pártnak a végét jelentené, nem hogy a küszöbön egyensúlyozó LMP-nek.

Sok év után beigazolódott a gyanú: az LMP-nek a Fidesz is gyűjtötte az aláírásokat. A súlyos és példátlan kollaborációt maga az LMP zuglói képviselője árulta el a Civil Rádióban. Azt mondta, hogy 

való igaz, a Fidesz is gyűjtött az LMP-nek aláírást, szerintem bizonytalanok voltak, hogy az LMP-s összegyűjti az ajánlásait és be akartak segíteni”

19747157_43a9af230da31e71d43c89b33c0471b8_wm.jpgAz, hogy a Fidesz választási rendszerében minden önálló induló csak csökkenti a legerősebb ellenzéki jelölt esélyeit, egy dolog. Erről a pártok nem tehetnek, ellene azonban nagyon is: vissza tudnak lépni az esélyesek javára. Tekintve, hogy az LMP egyetlen párttal sem hajlandó együttműködni a kormányváltásért, kifejezetten súlyosbítja azt az amúgy sem hízelgő tényt, hogy a Fidesztől kapott ajánlásokat.

Gyakorlatilag bebizonyosodott, hogy az LMP nem csak a Fidesz érdekeit szolgálja a különindulással, hanem még együtt is működik a Fidesszel a cél érdekében.

Már itt is bizonytalannak látszott, hogy az LMP számíthat-e egyáltalán parlamenti frakcióra április 8. után, aztán jött Hadházy Ákos. A Szél Bernadettnél kicsit dolgosabb, kompromisszumkészebb társelnök bevallotta, hogy

Igen, az LMP-ben is vannak fideszes téglák

és sejti, hogy ki lehet az. (Az “is”-sel nyilván az MSZP-nek szúrt oda, amelyről régóta, de legalábbis Botka László kifakadása óta él ez a gyanú). Ezzel éppen Szél Bernadettet hazudtolta meg, aki mindezidáig számonkérő hangnemben kérte ki magának, hogy az LMP-ben nincsenek fideszes ügynökök.szelhadhazy2.jpgAz össze-vissza beszéléssel és egymás meghazudtolásával pedig nem csak az egyszerre szomorú és dühítő történet végéhez érkeztünk el, hanem nagy valószínűséggel az LMP végéhez is. Az LMP-ről két dolog derült ki az elmúlt két hétben: 1. hogy senkivel sem fog össze a kormányváltásért, 2. a Fidesszel azonban együttműködik, ha a saját pártérdekéről van szó. Ez bármelyik ellenzéki pártnak a végét jelentené, nem hogy a küszöbön egyensúlyozó LMP-nek.

Ki kell mondani: az LMP ki fog esni a parlamentből, ezért minden LMP-re adott szavazat elveszett szavazat.

Akár tetszik, akár nem, akár sajnálod, akár nem.

komment

5+1 felháborító fideszes intézkedés, amit a Jobbik is megszavazott

2018. március 28. 15:05 - Lámpagyár

Orbán bukása után a Jobbik is elmondhatja majd, hogy belülről bomlasztotta a rendszert.

Azok, akik követik a magyar belpolitikát, tudják, hogy a Jobbik (“a nagy ellenzéki párt, amely egyedül leváltja és elszámoltatja a FIdeszt”) rengetegszer együtt szavazott a Fidesszel az elmúlt 8 évben. Mivel az összeset nehéz lenne felsorolni, kiválogattuk az 5+1 legfelháborítóbbat:

1. Megszavazták a kettős állampolgárság könnyítéséről szóló törvényjavaslatot
Köszönjük a határon túli levélszavazatokat!

2. Megszavazták a köztisztviselők visszamenőleges megadóztatását
Köszönjük, hogy minden portás el lett számoltatva!

3. Megszavazták az előzetes fogva tartás felső korlátjának eltörlését
Köszönjük a kampányra időzített ellenzék elleni koncepciós pereket!

4. Megszavazták a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást
Köszönjük a gigahitelt és az orosz függést!

5. Megszavazták a vasárnapi boltzárról szóló törvény szigorítását, amellyel előírták, hogy a világörökségi területeken sem lehetnek nyitva a boltok vasárnap
Köszönjük a vasárnapi boltbezárást!

+1 Megszavazták „az Európai Parlament a Soros-terv végrehajtásáról szóló határozatával szemben” című határozati javaslatot
Köszönjük az ország valós problémáival való foglalkozást és a Soros elleni harcot!orban-vona-qpr.jpgHát, ez a nagy ellenzékiség mérlege. Orbán bukása után a Jobbik is elmondhatja majd, hogy belülről bomlasztotta a rendszert, hátha nem veszik elő, mint az elmúlt 8 év bűneit segítő csendestársat. Ezek után kellene átszavaznunk a Jobbikra? “A kormányváltásért”? Hát persze. Nem.

komment

Ezért fog visszatérni a Jobbik a szélsőjobbra a választás után

2018. március 27. 15:19 - Lámpagyár

A nagy átszavazási lázban sok, főleg vidéken élő baloldali teszi fel magának a kérdést, hogy ugyan, mi baj történhet, ha helyben a Jobbik jelöltjére szavaz. Azon túl, hogy a közvélekedéssel ellentétben csak 1-2 körzetben esélyesebb a Jobbik jelöltje a baloldal koordinált jelöltjénél, van itt más gond is. Azt nagyjából mindenki fel tudja magában idézni, hogy a Jobbik mindössze 2-3 év alatt lett cigányozó, zsidókat listázni akaró, EU-s zászlót égető szélsőjobboldali pártból eminens ellenzéki, aki a demokráciáért és a szólásszabadságért aggódik. Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő most elszólta magát a párt “néppártosodásáról”. Azt mondta a ZuglóTV-ben, hogy

igazából mi nem azok voltunk, akiknek láttattuk magunkat. Azt is mondhatnám, hogy az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz

mirks.jpg

Ezzel gyakorlatilag azt állítva, hogy minden, ami 2010-ben a parlamentbe repítette a Jobbikot, szimpla színjáték volt. Mirkóczki be is vallja, hogy csupán hatalmi érdekekből mondták akkor azt, amit: “amikor egy párt kívülről igyekszik a parlamentbe, akkor az kicsit olyan, mint a zenei élet. A botrányok akkor nem jöttek rosszul, mert legalább tudtak rólunk.

Ez éppen annak a beismerése, hogy a Jobbik nem irányt váltott, hanem csak köpönyeget.

Mert ha az a szempont, hogy mi az, ami “nem jön rosszul”, akkor nem nehéz kitalálni, mit fog tenni a Jobbik a választás után. A hirtelen jött sok versenytárs miatt - akik sok éve azt mondják, amit a Jobbik a nagy ellenzéki megtérés után elkezdett - el akarja majd kerülni az összetéveszthetőséget és stabilizálni akarja majd a táborát. Mindkét problémára ugyanaz lesz a megoldás: meg fogja nyugtatni majd a Mirkóczkitól elhatárolódó Toroczkai Lászlót, a múlt megtagadását kifogásoló Novák Elődöt és a “szemkilövetők” elszámoltatását követelő Gaudi-Nagy Tamást.

Magyarán vissza fog térni oda, ahonnan indultak: egy legjobb esetben is szalonrasszista, EU-ellenes, kirekesztő szélsőjobboldali politikához.

01_vona_mti-780x519.jpg

Mert akkor ez lesz majd, ami “nem jön rosszul”. Mindenkinek érdemes végiggondolnia, hogy a választás után már késő lesz azon hápogni, hogy mire adott és mire nem adott felhatalmazást. Nehogy azt vágják majd az akkor már újra hazaáruló baloldaliak szemébe, hogy “ami 2018 előtt ment, az volt a nem igaz”.

komment