Lámpagyár

ahol a fény születik

Dagad a botrány az MSZP-Párbeszédnél - Mégsem lesz közös lista?

2019. március 19. 12:25 - Lámpagyár

A Lámpagyár információi szerint állóháború alakult az MSZP és a Párbeszéd között, mert nem tudnak megegyezni arról, hányadik helyet kapja a közös listán a párbeszédes Jávor Benedek. Az MSZP terve állítólag az volt, hogy a listavezető az újrázni készülő EP-képviselőjük, Ujhelyi István lesz, Jávor Benedeknek pedig odaadják a lista 2. helyét, egyben az utolsót, ami biztos befutónak tekinthető. Ehhez képest a szocialisták kongresszusa úgy döntött, hogy Ujhelyi elé betette listavezetőnek Tóth Bertalan pártelnököt, így Jávor Benedeknek csak a 3. hely jutna. Bár Tóth állítólag megígérte, hogy nem veszi fel a brüsszeli mandátumát, a bizalom olyannyira nincs meg a két párt között, hogy a Párbeszéd ezt nem hitte el, így nem mentek bele a lista 3. helyébe.

Az a pikáns helyzet állt elő, hogy a teljes ellenzéki közös listát leghangosabban követelő MSZP a saját szövetségesével sem tud megegyezni.

tbjb.jpgA helyzetről mindent elmond, hogy még szocialista forrásaink sem biztosak abban, hogy Tóth Bertalan valóban lemondana az európai mandátumáról, holott ezzel kiszorítaná Jávor Benedeket az EP-ből. A mandátumháború megoldása így egyre kevésbé látszik, pedig mindkét felet szorítja az idő. A helyzetben ráadásul maga az MSZP is megosztott, a feszültséget pedig jól érzékelteti, hogy állítólag már többen azon a véleményen vannak, hogy

le kell mondani a közös listáról és külön listára kell kényszeríteni a Párbeszédet, kerül, amibe kerül.

Arra a felvetésre, hogy ebben mi lenne a jó éppen a közös listát követelő MSZP-nek, forrásunk azt válaszolta, hogy “így legalább Tóth Berci vinné el a balhét”.

Hogy pontosan mi történik az MSZP-ben és a hónapok óta tartó látszólagos egység miért bomlott fel az EP-lista kapcsán, nem tudunk. Az viszont biztos, hogy ha nem lesz mégis valamilyen gyors megegyezés az MSZP és a Párbeszéd között és elmarad a közös lista, az sokat árthat az összefogást csak szavakban képviselő szocialista vezetésnek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lampagyarblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2814700722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása