Lámpagyár

ahol a fény születik

Biztosan jó lenne, ha az ellenzék nem menne be a parlamentbe?

2018. április 16. 11:26 - Lámpagyár

Egy hétig szép gesztus lenne, de 4 éven át fájna

A választások éjszakája óta több helyről hallani, hogy az ellenzék ne vonuljon be a parlamentbe, ne üljön be az egyharmadba; az ellenzéki képviselők ne vegyék fel a mandátumukat, mert tenni úgysem tudnak semmit a kétharmad ellen, viszont jelenlétükkel legitimálják az Orbán-rendszert. Ha ez ellenzéki pártok bojkottálnák a parlament munkáját, az valóban szép szimbolikus gesztus lenne annak a két és fél millió embernek, aki nem a Fideszre szavazott április 8-án, ez nem kérdés.

De mire lenne ez jó és mire nem? Tényleg illegitim lenne az Orbán-kormány? Kiközösítenék a Fideszt az Európai Parlamentben? Nincs is értelme beülni?

Vegyük sorba a lehetséges következményeket és oszlassunk el pár tévhitet:

Illegitim lenne az Orbán-kormány? Nem, nem lenne illegitim a kormány az ellenzék nélküli parlament miatt. Tetszik vagy sem, az EBESZ nem tisztességesnek, de szabadnak nyilvánította a magyar választást. Az európai közösség szemében a Fidesz társadalmi többségben van. Úgy is mondhatnánk, hogy “az emberek döntöttek”, bármit is csinál a kisebbség, a legitim többség a Fidesz mögött van április 8. óta.

Nincs is értelme beülni? De, még akkor is van, ha a kétharmados szavazások ellen az ellenzék tényleg nem tud mit tenni. Nem csak arról van szó, hogy egy ellenzéki majd jól beolvashat Orbánnak és a fideszes képviselőknek, hanem egy csomó olyan intézményesített jogról, amelyek hasznosak a nyilvánosság fenntartásához. Nagyon fontos, hogy az ellenzék ott legyen a nemzetbiztonsági bizottságtól a honvédelmi bizottságon át a törvényhozási bizottságig, hogy a Fidesz egyetlen aljasságot se követhessen el titokban, a nyilvánosságtól elzártan. A sajtóval megtehetik, hogy mindenből kizárják, az ellenzékiekkel nem tehetik meg. Ebből a szempontból a tovább szűkülő független médiatér miatt soha nem volt még olyan fontos, hogy az ellenzék ott legyen a parlamentben, mint most.00488385.jpeg

Erősödhetne az ellenzék, ha nem menne be? Rövid távon lehet, de hosszú távon épp ellenkezőleg. Az ellenzéki pártok abból az állami támogatásból élnek, amelyet a választáson elért eredményük alapján kapnak. Aki nem megy be, az lemond minden ilyen támogatásról, márpedig akkor a pártok hónapokon belül nem tudják majd kifizetni a saját alkalmazottaikat az asszisztensektől a bérszámfejtőkön át a szövegírókig. A nem bevonulás szép szimbolikus gesztusa tehát hosszú távon biztosan az ellenzéki pártok megszűnéséhez vezetne. Jó lenne az nekünk?

A Fideszt kiközösítenék az Európai Parlamentben, esetleg kizárnák az Európai Néppártból? Lószart, mama. Az európai politika is érdekek szerint működik, bármennyire is értékekre épül az EU. Addig, amíg a Fidesznek van a legtöbb képviselője Magyarországról az EP-ben, és ezek a képviselők mindent lelkesen megszavaznak Brüsszelben (márpedig ezt csinálják), a Fidesznek semmitől sem kell félnie. Akkor sem történt semmi, amikor kiderült, hogy Orbán a saját vejéhez irányította az EU-s pénzeket, majd pont egy ellenzéki bojkott miatt fogják kidobni maguk közül? Esélytelen.d_mti20170426010.jpg

Azt persze nem akarjuk elvitatni, hogy a nem bevonulásnak lenne szimbolikus értéke; kiélezné, hogy az ellenzék és a két és félmillió szavazója egységes sorsközösséget alkot, a benne lévő jobb és baloldaliakkal együtt, szembenállva az Orbán-rendszerrel, persze. Fentiekből azonban úgy tűnik, hogy ez a gesztus már az első pár nap után fájna, méghozzá 4 hosszú éven át.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lampagyarblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4113838304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása